Kiusaaminen on nykyään aivan liian yleistä yhteiskunnassamme ja erityisesti kouluissamme, ja on tärkeää tietää, miten se havaitaan ja mitä asialle pitäisi tehdä.

Monet vanhemmat uskovat, että kiusaaminen on yksinkertaisesti normaali osa kasvamista ja että siitä voi itse asiassa olla hyötyä, koska se tutustuttaa lapset todelliseen maailmaan. Jossain määrin tässä voi olla jotain totuutta, mutta ongelmana on, että aivan liian usein kiusaaminen voi olla vakavaa ja voi johtaa emotionaalisiin vaikeuksiin lapsellesi tai jopa kuolemaan tai itsemurhaan.

Mitä tehdä, jos huomaa kiusaamista?

Tässä on siis muutamia tapoja kertoa, kiusataanko lastasi, ja joitain ehdotuksia siitä, mitä tehdä asialle. Useimmat lapset eivät vain tule ulos ja kerro sinulle, jos heitä kiusataan, joten sinun on etsittava merkkimerkkejä. Ensimmäinen merkki on usein se, että lapsi alkaa etsiä tekosyitä tai keksii tapoja päästä pois koulusta tai tietyistä aktiviteeteista, taas yleensä, mutta ei aina, koulussa. Aluksi tätä voi olla helppo torjua, mutta ajan myötä käy selväksi, että kouluun meneminen tai tiettyihin aktiviteetteihin osallistuminen on kasvava ongelma lapsellesi. Toinen merkki kiusaamisesta on se, kun lapsella alkaa olla uni- ja keskittymisvaikeuksia. Tämä voi johtaa siihen, että lapsesta tulee ärtyisä, masentunut ja jopa fyysisesti sairas.

Jos havaitset merkit, sinun on istuttava alas lapsesi kanssa ja puhuttava huolellisesti ja myötätuntoisesti selvittääksesi, mitä on tekeillä, ja varmistaaksesi ongelman koko laajuuden. Sitten, ja vasta sitten, voit alkaa käsitellä sitä. Riippuen tilanteen vakavuudesta ja siihen liittyvät kiusaamisasteista ensimmäinen hyökkäyslinjasi voi olla opettaa teini-ikäistäsi käsittelemään ongelmaa itse, ja yksi parhaista tavoista tehdä tämä on yksinkertaisesti välttää kiusaaja kokonaan. Jos esimerkiksi kiusaajan “alue” on tietty käytävä, hanki vain lapsesi muuttamaan reittiään välttääksesi kiusaajan kokonaan. Tämä saattaa tuntua oudolta neuvolta, joka pikemminkin välttää kuin kohtaa ongelman, mutta se on hyvä neuvo elämälle yleensä.

Loppujenkään, jos aikuisen on vaarallista kävellä tiettyä reittiä, joka menee kotiin töistä juoppojen tai ryöstäjien takia, niin täysin järkevä kurssi on yksinkertaisesti mennä kotiin toista reittiä. Lapsesi ei kuitenkaan pitäisi joutua muuttamaan rutiiniaan liian rajusti kiusaajan välttämiseksi, joten voi olla aikoja, jolloin on tarkoituksenmukaisempaa opettaa häntä käsittelemään kiusaajaa. Useimmat kiusaajat nauttivat reaktion herättämisessä, joten seuraava puolustuslinja ei ole reagoida provosoituessaan, vaan yksinkertaisesti kävellä pois. Kiusaaja voi kutsua lastasi joka nimellä auringon alla, mikä viittaa siihen, että hän on “kana”, mutta hän lopettaa pian, jos hän huomaa vain huutavansa pilkkaansa lapsesi selkään, kun hän kävelee pois ilman kommenttia. Jos kumpikaan näistä taktiikoista ei toimi tai kiusaaminen on ankaraa, on aika tuoda apua ja se tarkoittaa koulun osallistamista.

kiusaamisen ehkäisy varhaiskasvatuksessa

Kouluilla on velvollisuus pitää lapsi turvassa, ja vaikka monet koulut omaksuvat asenteen, jonka mukaan kiusaaminen on normaali osa kouluelämää, niillä on varmasti velvollisuus toimia estääkseen kiusaamisen kärjistymisen siihen pisteeseen, että se aiheuttaa fyysistä tai emotionaalista haittaa heidän hoidossaan olevalle lapselle. Teidän olisi siksi tiedotettava koululle huolenaiheistanne, mieluiten kirjallisesti, eikä teidän pitäisi vain pyytää niitä puuttumaan asiaan, vaan ilmoittaa teille kirjallisesti toimista, joita he aikovat toteuttaa ongelman ratkaisemiseksi ja sen varmistamiseksi, ettei se toistu.

Toinen hyvin tärkeä asia, joka on muistettava, kun on kyse lapsen auttamisesta selviytymään kiusaamisesta, on se, että hänen on ymmärrettävä selvästi, että kiusaaja on väärässä ja että hän ei ole millään tavalla riittämätön eikä ole tehnyt mitään väärää. Tieto siitä, että häntä rakastetaan ja auttaa häntä palauttamaan itseluottamuksensa, on avain hänen opettamiseensa käsittelemään kiusaamisongelmaa.