Mies, joka lopettaa työnsä häirinnän takia. – Nainen, jonka mies on ulkona myöhään illalla toistuvasti ja kertoo hänelle, että hänellä on oikeus tehdä mitä haluaa. – Lapsi, jonka vanhempi sanoo hänelle usein “olet laiska”.
Mitä yhteistä näillä ihmisillä on? Heillä kaikilla on suhteita kiusaajien kanssa.

Kiusaajat voivat olla missä tahansa, töissä, koulussa, tien päällä (tie raivo), ostoskeskuksessa tai perheessä. Olitpa itse kiusaaja, kiusaajan kohde tai jopa todistaja, väkivaltainen käytös voi tehdä sinut sairaaksi! Kun ajattelee termiä kiusaaja, useimmat ihmiset ajattelevat leikkikentällä olevaa lasta, joka uhkaa lyödä sinua, jos et luovu lounasrahastasi. Tämä on tyypillinen härän tai puutarhan kiusaajalajike. Mitä mieltä olit kiusaajista lapsena? Ahdistunut? Pelkää? Vihainen? Välttelevä? Uhri? Mitä tapahtuu koulukiusaajille aikuisina? Jos he eivät ole vankilassa, he ovat työpaikallamme tai kadulla, periaatteessa missä tahansa. Useimmat ihmiset heidän ympärillään tunnistavat negatiivisen käyttäytymisen ja maksavat siitä yleensä hinnan melko nopeasti. Monilla näistä ihmisistä on kuitenkin piilovihaa ja vihamielisyyttä, mikä asettaa heidät suurempaan riskiin sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja itsetuhoisen käyttäytymisen vuoksi.

Selvä kiusaaminen on melko helppo tunnistaa, koska kehonkieli ja äänen sävy uhkaavat (kukoistava). Lauseet, kuten “et tiedä mistä puhut tai mikä on ongelmasi?” sanotaan. Jos henkilö on liiketapaamisessa, hän huutaa yhden näistä lauseista, osallistujat järkyttyivät ja ajattelevat: “Vau, hän vaikuttaa vihaiselta. Tuo käytös ei ole soveliasta.

Entä salakavakavat kiusaamistyypit? Peittelevä kiusaaminen voi olla paljon pelottavampaa, koska siinä hyödynnetään sanallisen ja emotionaalisen hyväksikäytön häijyä yhdistelmää. Se on salakavakavaa. Se on stressaavaa. Se ei ole ilmiselvää.

Se on hämmentävää.

Miten tunnistat kiusaajan, kun he eivät uhkaa hakata sinua? Sanat, kehonkieli ja pelkkä vanha tunteisiisi luottaminen ovat avainasemassa. Me kaikki suutumme aika ajoin, mutta kiusaajilla on tapana tihkua vihamielisyyttä suuren osan ajasta. Heillä on taipumus uskoa, että muilla on pahantahtoinen aikomus heitä kohtaan, kun heillä ei ole.

Peittelevät vihamieliset ihmiset taas jättävät sinulle nalkuttavan ihmeen. “Teinkö todella jotain väärin?” He näyttävät mukavan kaverin tai mukavan tytön julkisen persoonan, joten kohdehenkilö on melko yllättynyt, kun heitä kohdellaan kauheasti yksityisissä Ihmiset, jotka käyttävät salaista kiusaamistaktiikoita, ovat taitavia käyttämään petosta paetakseen vastuuvelvollisuutta, joka usein syyttää syyttäjäänsä. Jos sinä, kohteena oleva henkilö, yrität korjata ongelman tai ongelmat, joita sinua syytettiin, se ei näytä auttavan. Aina on jotain muuta vialla. Miksi? Vihamielinen henkilö on päättänyt ottaa sinut kohteeksi. Tämä on osa vihamielisen henkilön persoonallisuutta. Monet eivät edes ymmärrä, miksi he tekevät sen tai miksi he kohdistuvat tiettyyn henkilöön. Heidän on tunnustettava, että heidän käytöstään ei voida hyväksyä, ja päätettävä lopettaa.

Patricia Evans, “Verbaalisesti loukkaavan suhteen”, “Ihmisten kontrolloinnin” ja muiden kirjoittaja, sanoo, että kyse on CONTROL: sta. Evans toteaa, että miehet ovat suurin osa verbaalisia hyväksikäyttäjiä (anteeksi hyvät herrat); Mutta naisten määrä näyttää kasvavan. Hän sanoo, että tämä johtuu sosialisoinnista: vuosisatojen ajan miehille annettiin kulttuurinen viesti oikeus hallita.

Evansin mukaan “sanallinen väärinkäyttö on loukkaavaa, se hyökkää kohteen luonnetta ja kykyjä vastaan, voi olla käynnissä (vihaiset purkaukset, nimittely, syytökset, syytökset) tai peittely (hyvin hienovarainen, kuten aivopesu), voidaan ilmaista huolestuneella tavalla, on manipuloiva ja kontrolloiva, salakavala, arvaamaton, ilmaisee kaksoisviestin ja se laajenee ajan myötä!”

Seuraavassa on luettelo luokista, joissa on joitakin esimerkkejä, joita Evans sivustot kirjassaan:

Emotionaalisesti väärinkäyttäviä taktiikoita ovat, mutta eivät rajoitu, valehtelu ja petos, kunnioituksen puute, nöyryytys, syrjäytyminen, hylkääminen, huomiotta jättäminen, jatkuva kiusaaminen ja huhujen aloittaminen.