Varmasti vanhempina me kaikki ymmärrämme, että koulukiusaaminen on kasvussa. Joidenkin maailman maiden koulukiusaamista koskevien tilastojen mukaan luku on nyt jopa 25 prosenttia, tai joka neljäs koulua käyvä lapsi on joko kiusaamisen uhreja, harjoittaa itse kiusaamista tai on molempia!

Mahdollisuudet ovat erittäin suuret ja kasvavat koko ajan, että saatat kohdata kiusaamistapauksen jossain vaiheessa lapsesi julkisessa tai yksityisessä koulutusjärjestelmässä vietettynä aikana.

Tiedätkö vanhempana edes, mitä merkkejä tai oireita koulukiusaamisen kanssa käsiteltäessä tai miten koulukiusaamisen uhria tuetaan?

7 koulukiusaamisen keskeiset indikaattorit

1. Lapsi ei uskalla mennä kouluun.
2. Lapsi sairastuu usein kouluaamuisin.
3. Lapsi jättää koulun tai luokat väliin.
4. Arvosanat koulussa yhtäkkiä laskevat.
5. Univaikeuksia tai painajaisia.
6. Tulla “yksinäinen” ja välttää sosiaalista toimintaa.
7. Puhuminen avoimesti itsemurhasta tai sen yrityksestä.

On selvää, että tämäntyyppisestä kiusaamisesta on olemassa enemmän kuin seitsemän indikaattoria, ja terve järki kertoo meille, että nämä ovat vain suuntaviivoja. Huolehtivana vanhemmina, jotka tuntevat lapsemme, meidän on aina oltava varuillamme lapsiemme luonnottoman käyttäytymisen varalta, joka antaisi meille vihjeitä siitä, että jokin on pahasti pielessä.

Positiivista tukea koulukiusaamisen uhreille

Usein, kun kohtaamme todisteita tästä sopimattomasta käyttäytymisestä, vanhempina annamme tunteidemme eikä aivojemme hallita sitä, miten reagoimme. Pahinta, mitä voimme tehdä! Usein tämä tekee asioista vielä stressaavampia lapselle.

Niin vaikeaa kuin se voi olla tuolloin (ja kyllä, olen ollut siellä myös sekä vanhempana että opettajana), sinun on laitettava uhrin tarpeet ensin!

1. Lohduta lasta. Kerro heille, että olet heidän hyväkseen, välität heistä ja pidät heidät turvassa.
2. Puutu mahdollisiin turvallisuusonnisiin. Varmista, että lapsesi on turvassa, mukaan lukien ottamalla yhteyttä kouluun ja värväämällä apua opettajilta ja tukihenkilöiltä.
3. Keskustele tehokkaista kiusaamisvastauksista lapsesi kanssa auttaaksesi häntä käsittelemään kasvokkain tilanteita kiusaajan kanssa. Nämä vastaukset voivat vaihdella sen mukaan, oletko tekemisissä keskikoulun kiusaamisen tai lukiokiusaamisen kanssa.

Kielteinen tuki koulukiusaamisen uhreille

Olipa lapsi sitten keskikoulukiusaamisen tai lukiokiusaamisen uhri, on vältettävä seuraavia “sudenkuoppia” tai negatiivista tukea.

1. Älä koskaan yritä perustella kiusaajan käyttäytymistä! Kerro lapsellesi, että kiusaaminen on väärin, eikä kukaan ansaitse tulla kiusatuksi!
2. Erittäin tärkeää, että vastustat halua yrittää ratkaista ongelma lapsellesi, elleivät he ole vakavassa fyysisessä vaarassa, koska tämä kertoo kiusaajalle, että lapsesi on todellakin “avuton”.
3. Lapsen käskeminen yksinkertaisesti välttämään kiusaajaa ei ratkaise ongelmaa ja toimii yleensä vain lyhyen aikaa.
4. Älä koskaan käske lastasi “taistelemaan vastaan”. Useimmat kiusaajat ovat isompia ja vahvempia, ja etsivät tekosyytä rangaista uhriaan fyysisesti ja tehdä vaikutus vertaisryhmäänsä.
5. Älä kohtaa kiusaajaa tai kiusaajan vanhempia yksin. Heidän reaktionsa voivat olla pikemminkin vihamielisiä kuin sympaattisia, mikä voi pahentaa tilannetta sekä sinulle että lapsellesi. Jos kokous on tarpeen, värvää kolmannen osapuolen, kuten koulun hallinnon tai opettajan, apua kokouksen sovitteluun ja asioiden hallintaan.

Vanhemmat, jotka oppivat tunnistamaan koulukiusaamisen merkit ja tukevat koulukiusaamisen uhriksi joutunutta lasta, ovat tärkeitä ensiaskeleita, mutta eivät ongelman loppu. Kohdennetun lapsen opettaminen tehokkaille tavoille antaa itselleen voimaa käsitellä kiusaamista keskikoulussa tai kiusaamista lukiossa antaa heille elintärkeät henkilökohtaiset taidot, joita tarvitaan tämän koulujärjestelmämme pahenevan sosiaalisen ongelman ratkaisemiseksi.