Monet lapset kärsivät pitkiä aikoja kertomatta kenellekään, että heitä pahoinpidellään fyysisesti tai henkisesti kiusaajan käsissä. Vanhempana on tärkeää, että tiedät, mitkä ovat kiusattavan lapsen merkit ja toimet kiusaamisen kitkemiseksi hyväksi.

Monilla vanhemmilla on väärä asenne kiusaamiseen. Jotkut ajattelevat, että se on enimmäkseen harmitonta kiusantekoa, joka koventaa lapsia ja valmistaa heitä suureen pahaan maailmaan, jossa he elävät aikuisina. Ellei heidän lapsensa tule koulusta mustelmien, viiltojen ja kyynelten kanssa, – he eivät luultavasti edes tajua, että on ongelma. Jotkut ovat itse kiusaajia, ja jättävät mielellään huomiotta kaikki ongelmat tai käyttävät yksinkertaisesti pelättyä “puolusta itseäsi” -komentoa. Nämä eivät ole oikeita tapoja kitkeä tai helpottaa ongelmia.

Koulukiusaaminen osana kouluturvattomuutta

Tutkimusten mukaan noin 50 prosenttia lapsista ilmoittaa, että heitä kiusataan, ja noin 15 prosenttia kertoo kiusaamisen tapahtuvan päivittäin. Nämä ovat tyrmistyttäviä ja masentavia lukuja. Siksi on erittäin todennäköistä, että lapsesi kohtaa ilkeää kiusaamiskäyttäytymistä jossain vaiheessa koulunkäyntiään.

Jos olet kokenut kiusaamista itse tai jos sinulla on kokemusta kiusatulla lapsella, tiedät, kuinka suuri kielteinen vaikutus sillä on lapseen. Se voi tuhota lapsen itseluottamuksen ja tehdä hänet fyysisesti sairaaksi.

Kiusaaminen päiväkodissa

Se voi pilata hänen koko kouluelämänsä, jolloin hän tuntee itsensä ystävättömäksi, tuettomaksi, eristetyksi, masentuneeksi, ujoksi, hermostuneeksi, ahdistuneeksi, pelokkaaksi, ja se voi repiä hänen hyvinvointinsa olemuksen siihen pisteeseen, että hänen terveytensä kärsii suuresti. Harmitonta kiusantekoa, jota hänen pitäisi käsitellä? En usko sitä!

Jos lapsesi on tarpeeksi onneton kärsiäkseen kiusaajan tai kiusaajien kohteeksi jomisesta, ei ole taattua, että hän tulee luoksesi hakemaan apua ja tukea. Älä oleta, että koska lapsesi ei ole lähestynyt sinua apua, apua ei tarvita. Kiusatuksi tulemisen pelko on valtava, eivätkä lapset usein hae apua keneltäkään. Vastuullisena vanhempana, joka rakastaa lastasi syvästi, sinun on siksi tiedettävä, mitä pitää varoa, huomata merkit ja signaalit, jotka voivat osoittaa, että arvokkaat jälkeläisesi ovat kiusaamistyyppien kohteena.